9 czerwca w Dębnie spotkały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Różańsku i Warnic oraz partnerzy z Niemiec. Uczestnicy warsztatów poznawali sztukę kulinarną wypieku chleba w starym piecu chlebowym w gospodarstwie Anety Dobropolskiej. Oprócz pysznych wypieków, w tym anielskiego ciasta drożdżowego, smakowano także Zakwas Buraczany z Dębna.
Podczas warsztatów uczestnicy poznali proces powstawania chleba, samodzielnie wyrabiali ciasto i przyglądali się procesowi wypieku produktu w starym piecu chlebowym. Każdy bochenek został oznaczony, tak żeby trafił do swojego właściciela. Po godzinie w "piekarni" pani Anety roznosiły się wspaniałe zapachy. Wszyscy zasiedli do stołu, aby skosztować chleb własnej roboty oraz inne przysmaki przygotowane przez właścicielkę gospodarstwa.
W drugim etapie spotkania panie przygotowywały anielskie ciasto drożdżowe z kruszonką, które ozdobiono płatkami kwiatów i lukrem.
Osoby biorące udział w warsztatach otrzymały wypieczony przez siebie chleb, a zainteresowani wzięli także zaczyn chlebowy, dzięki temu będą próbowali swoich sił w wypiekaniu chleba.
Organizatorem wydarzenia była Gmina Dębno, która wraz z partnerem stowarzyszeniem EJF realizuje projekt „Polsko - Niemieckie Transgraniczne Centrum Dziedzictwa Naturalnego i Kulturowego Regionu Doliny Środkowej Odry" współfinansowanego w ramach programu Interreg Va Oś priorytetowa I: Natura i Kultura.
Spotkanie odbyło się w ramach działań praktycznych poznawania dziedzictwa kulturowego Regionu Doliny Środkowej Odry.